Ko sem se odločala za nakup otroškega gugalnika, mi je Mamaroo takoj padel v oči. Sprva me je pritegnil atraktiven izgled, nato pa še njegova funkcionalnost. Nisem se dolgo odločala za nakup, kljub visoki ceni. In v tej objavi vam bom zaupala kakšno je moje iskreno mnenje o njem in ali se je izplačalo.

Če začnem pri zunanjem izgledu: vse pohvale. Oblika in design gugalnika omogočata, da gugalnik v prostoru izpade kot modern kos pohištva. Na voljo je v lepih barvah, sestavi se zelo enostavno, materiali so prijetni, povrh vsega pa je presenetljivo lahek in enostaven za prenašanje. Kar mi ni všeč je to, da je kabel občutno prekratek, razen če imate namen otroka gugati poleg vtičnice.

Elektronski zaslon s funkcijami guganja, hitrostjo in glasnostjo zvočnih učinkov je enostaven in pregleden. Tudi gumbi za upravljanje so enostavni. Gugalnik ponuja pet različnih načinov guganja, ki so se meni sicer zdeli simpatični, otrok pa dvomim da je prepoznal kakršno koli razliko in ne morem reči, da mu je bil eden bolj všeč od drugega. Zvočni učinki vsebujejo zvoke, ki otroka pomirjajo. Ko je bil manjši smo jih res parkrat prižgali, ampak mislim da ga je pomirilo že samo guganje, tako da zvokov ne bi pogrešali če jih sploh ne bi bilo. Ostale multimedijske funkcije, ki jih gugalnik ponuja, pa se mi zdijo popolnoma nepotrebne. Prva je aplikacija, ki se naloži na telefon in s pomočjo katere se upravlja gugalnik, druga pa kabel s katerim se telefon ali mp3 priklopi na zvočnike in omogoča igranje poljubnih posnetkov. Nič od tega nismo uporabljali, aplikacije si nisem niti naložila na telefon, saj mi na kraj pameti ne pade, da bi guganje svojega dojenčka upravljala na daljavo, da o dodatnem nepotrebnem sevanju ne izgubljam besed.

Samo delovanje oz. guganje je precej tiho in ni moteče oz. se zvoka hitro privadiš. Položaj za novorojenčka v gugalniku ni najbolj primeren brez dodatnega inserta za novorojenčke. Za zasoljeno doplačilo ga je mogoče kupiti pri prodajalcu, mi pa smo si pomagali kar z insertom iz lupinice za v avto, ki se je odlično obnesel.

Spodnji rob gugalnika je sicer oblečen z blagom, a kljub temu precej trd, sploh kadar otrok od navdušenja brca. Zato smo mu pod nogice podložili majhno blazino, ki pa je prišla še posebej prav ko je bil otrok nekoliko starejši in smo ga dvignili v bolj pokončen položaj. V višjem položaju namreč nekoliko drsi dol, zadržuje pa ga zgolj trak med nogami, zato je blazinica pod ritko oz. pod koleni precej dobra rešitev.

Žogice, ki visijo na stojalu nad glavo, so simpatične, popolnoma enostavne, a otroku kljub temu zanimive. Namestili smo jih kadar je bil razpoložen za igro, sicer pa smo to stojalo odstranili, saj je precej “majavo”. Ko otrok enkrat žogice doseže sam, pa ga je tako ali tako potrebno umakniti, v nasprotnem primeru dobiš občutek da ga bo vsak čas utrgal.

Škoda je, da otrok Mamaroo zelo hitro preraste. Vsaj v našem primeru je bilo tako. Ko se je enkrat začel obračati na trebuh in nazaj na hrbet ter osvojil te veščine na tleh, mi je v gugalnik ob vsakem njegovem gibu deloval precej nestabilno. Ne da bi me skrbelo da bi padel ven, saj je varno privezan, bolj me je skrbelo, da bi lahko pokvaril oz polomil gugalnik. Še preden je naš korenjak dopolnil 8 kilogramov smo gugalnik nehali uporabljati, čeprav proizvajalec obljublja uporabo do otrokovih 9 kilogramov oz. do samostojnega sedenja.

Sicer pa je meni od vsega najbolj pomembno to, kako se v gugalniku počuti njegov mali uporabnik. In očitno se je počutil odlično. Ob zibanju se je vedno umiril, pogosto tudi zaspal. Je idealen kadar želiš postoriti kakšen opravek brez otroka na rokah. Ali ko si želiš v miru pojesti kosilo, brez otroka v naročju ali guganja vozička z eno roko, saj vemo, da bi sicer začel jokati v trenutku ko primemo za žlico. Pogosto sem ga odložila v gugalnik brez vključene funkcije zibanja, samo da je bil z mano v prostoru in opazoval kaj počnem.

Cena novega Mamarooja za našo barvno različico je bila 319 eur.

Če povzamem: všečen design, prijetni materiali, enostavno upravljanje in odlično počutje otroka. Po drugi strani zasoljena cena na račun popolnoma nepotrebnih funkcij in kratek čas uporabe. Bi ga kupila še enkrat? Bi. Če ste za gugalnik pripravljeni odšteti toliko denarja, vam ga priporočam. Svojo izkušnjo pa lahko še izboljšate z upoštevanjem mojih nasvetov, ki sem jih predstavila tako v tem zapisu, kot tudi v kratkem videu.

Do naslednjič,

Maja