Letos naša počitniška prikolica miruje bolj, kot ponavadi. Po duši ostajamo kamperisti, ampak letos smo si za “glavni” poletni dopust izbrali hotel. Predvsem zato, ker pri dveh majhnih otrocih tudi sama potrebujem malo počitka od kuhanja, pranja in ostalih gospodinjskih opravil, ki jih ob kampiranju hočeš-nočeš vzameš s seboj.

Tako kot že nekaj let, smo se tudi letos odpravili na dopust skupaj s prijatelji. Iskali smo družinam prijazen hotel, ki ne bo predaleč, a vseeno dlje od Istre, kamor se lahko zapeljemo vsak vikend. In izbrali smo hotel Vespera na Malem Lošinju.

Lokacija hotela nas je takoj navdušila. Ob morju in obdan z borovci, ki poskrbijo za senco in tisti značilen vonj v zraku. Bivali smo v sobi s pogledom na morje, v kateri so nam pripravili dodatno ležišče za enega otroka, drugi pa naj bi spal na zakonski postelji. Sobe niso ravno velike in če bi, poleg vozička, vanjo postavili še otroško posteljico, bi se komaj prebili do balkona. Tako sta oba otroka spala na eni postelji, vsak na svoji polovici, in prostora smo imeli več kot dovolj.

Hotel ima zunanje bazene z morsko vodo, enega plitvega z manjšim toboganom in atrakcijami za mlajše otroke, ter drugega večjega, z jacuzzijem in nekaj vodnimi šobami za masažo. Temperatura morja je bila sicer že kar prijetna za kopanje, a so otroci vseeno večino časa želeli preživeti na bazenu. Plaža je večinoma kamnita, sta pa v bližini dva manjša zaliva s kamenčki, kjer je dostop do vode primeren tudi za otroke. Tako ob morju kot na bazenu so brezplačni ležalniki s senčniki za goste hotela.

V hotelu deluje Mini club, neke vrste vrtec, kjer starši lahko pustijo otroke praktično cel dan v varstvu animatorjev. Mlajši otroci se zadržujejo večinoma v igralnici, medtem ko imajo starejši (nad 5 let) organizirane delavnice tenisa, plavanja in podobno. V varstvu je bilo presenetljivo veliko otrok, našega Vala smo tam pustili samo en dan za dobri 2 uri in čeprav mu je bilo zelo všeč, se te opcije nismo več poslužili. Kaj je potem namen dopusta, če ne preživaljanje časa skupaj? Sem bila pa kar nekoliko presenečena nad starši, ki so svoje otroke pustili v varstvu vsak dan, po cel dan. Ampak ne bom obsojala odločitev drugih.

Eden presežkov hotela je zagotovo hrana. Hotel nudi polpenzion, otrokom pa postrežejo tudi kosilo, kar je zares dobrodošlo. Za našega Tina so celo vsak dan posebej pripravili karkoli sem si zaželela. Imajo pa tudi mamine kotičke, ki so opremljeni z mikserji, grelci vode in mikrovalovno pečico. Zajtrki in večerje so samopostrežni. In večerje … mmmmm, nepozabne. Tako dobre in raznolike hrane v hotelu že dolgo nisem srečala. Na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji morske hrane – vse vrste rib, hobotnice, školjke … vse pripravljeno vrhunsko. Poleg lokalnih specialitet, mesa, zelenjave, testenin, pa tudi pice in bogat izbor sladic. Otroci imajo v restavraciji svoj kotiček, kjer si lahko sami postrežejo hrano.

Vsak dan po večerji je na terasi mini disko s plesom za otroke in plesna predstava, ki jo pripravijo plesalke, članice animacijske ekipe. Otroke vedno na plesu obišče tudi maskota Pino in ne rabim poudarjati, da je bil to zanje vrhunec dneva. No, pa tudi za starše, takrat smo namreč lahko sproščeno poklepetali ob kozarcu pijače, medtem ko so naši otroci kurili še zadnje atome energije.

Osebje v hotelu je zelo prijazno. Vodje strežbe so nas poznale po imenu, nam vsak dan zaželele lep dan, prijazno pokramljale z nami in poskrbele, da smo imeli vse, kar smo potrebovali.

Mesto Mali Lošinj je bilzu, tja se lahko odpravite na daljši sprehod ali s kolesi, mi pa smo se tja vozili kar s turističnim vlakcem. Zanimiv izlet je bil tudi obisk vodnega parka v bližnjem kampu Čikat, kjer smo preživali cel dan. Hotel nudi tudi organizirane izlete z ladjico na bližnje otoke, vendar se za te opcije nismo odločili.

In kaj so po mojem mnenju slabe strani hotela? Stopnice in dvigala. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo našli najbolj optimalne poti z otroškim vozičkom okrog hotela do bazena in plaže, s čim manj stopnicami. Poti brez stopnic praktično ni. Dvigala pa so tako majhna, da smo se ob vozičku komaj vsi stisnili vanj. In če sta se pred dvigalom znašla dva vozička, je to pomenilo kar nekaj časa čakanja.

Z veliko črno piko pa se je pri meni zapisal hotelski wellness. Nahaja se sicer v sosednjem hotelu, Aurora, vendar ker spadajo pod isto podjetje, so njihove storitve ponujali tudi v našem hotelu. Želela sem si privoščiti uro razvajanja zase, zato sem se naročila na manikuro, doživela pa velik šok. Ura in pol “mučenja” se je končala z obližem na eni roki in nohti, ki bodo potrebovali še nekaj tednov, da se obnovijo po takem tretmaju. Zato obisk Wellnessa iskreno odsvetujem.

Če povzamem, imeli smo se zelo lepo in zagotovo se še vrnemo. Iz zakaj je bil naš oddih še toliko bolj nepozaben? Zaradi naših dragih prijateljev. Dopust z družbo, s katero se tako dobro ujameš, je nekaj najlepšega. In predvsem ko vidiš, kako se to prijateljstvo tke tudi med našimi otroci. Ti so uživali, se igrali, noreli in zabavali z nasmeškom na obrazu od jutra do večera.

Že razmišljamo, kam gremo prihodnjič.