Danes zjutraj si je Val ob listanju naše nove kuharske knjige zaželel, da bi popoldne, ko se s Tinom vrneta iz vrtca, pekli piškote. Ker vem, kako zaposleni so lahko naši popoldnevi, mu raje nisem ničesar obljubila.

Verjetno veste kako je, ko otroku nekaj obljubiš, a potem tega ne izpolniš. Ne da ne bi želel, ampak ker je toliko drugih stvari, ki otrokovo željo potisnejo na dno našega »spiska«. In potem prestaviš na jutri, pojutrišnjem, na vikend …

Ste se kdaj vprašali, kakšen bi bil vaš dan, če bi ga vodili vaši otroci? Kakšen bi bil vaš dan, če ne bi potekal po vašem skrbno načrtovanem urniku? Kakšen bi bil vaš dan, če bi danes prisluhnili vašim otrokom in jim pustili, da so preprosto otroci?

Danes je namreč svetovni dan otrok. Na Unicefovo pobudo danes otroci po vsem svetu prevzemajo vloge odraslih. Da bi bili slišani in upoštevani. Hkrati pa, da bi ljudje opazili položaj njihovih najranljivejših vrstnikov po svetu.

Zato bomo danes pekli piškote, umazali kuhinjo in obleke, najverjetneje tudi kavč in stene. Ne namenoma. Danes se jih bomo najedli, da nas bodo boleli trebuščki. Medtem pa bo danes po svetu zaradi podhranjenosti umrlo več kot 8000 otrok.

Danes se bomo pogovarjali o vseh smešnih prigodah iz vrtca. Verjetno tudi o vseh tistih lumparijah, ki jih starši sploh ne bi smeli izvedeti. Medtem, ko mnogi otroci po svetu še nikoli niso prestopili praga vrtca ali šole. Se nimajo priložnosti igrati ali učiti ter posledično oblikovati svoje prihodnosti.

Danes se bomo pri nas doma stisnili pod toplo deko in pili topel čaj z medom, ker zunaj pada sneg. Medtem se danes vsako minuto rodi in umre 5 novorojenčkov po svetu, številni zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili ali ozdravili. Marsikateremu se srce ustavi zaradi podhladitve ob rojstvu, ki bi jo lahko preprečila že ena topla odejica.

Danes bo veliko otrok zaradi prizadevanj Unicefa in dobrih ljudi, ki se pridružijo staršem sveta, dobilo odejico, zdravilo ali nujno potreben obrok. Veliko otrok bo odprlo šolski zvezek in se nasmejalo ob igri z vrstniki. Veliko otrok se bo zateklo na varno v območjih, kjer varnost ni nekaj samoumevnega.

Unicef ne pomaga le otrokom po svetu. Unicef deluje tudi v Sloveniji, pa čeprav otroci pri nas ne umirajo zaradi podhranjenosti in imajo možnost brezplačne izobrazbe. Po njihovi zaslugi po Sloveniji delujejo varne točke za pomoč otrokom v stiski, imamo urejena otroška igrišča, potekajo izobraževanja o pravicah otrok po šolah in vrtcih, so porodnišnice postale še bolj prijazne novorojenčkom.

Unicef ni tako daleč od oči, daleč od srca, kot si morda mislimo. Oči je potrebno le odpreti in lahko opazimo marsikaj. Tudi dobra dela, za katera si prizadeva več kot 2000 prostovoljcev v Sloveniji. Tudi vi ste lahko eden izmed dobrih ljudi. Za to ne rabite niti prestopiti praga svojega doma. Pomagate lahko že s podpisom peticije ali s pridružitvijo staršem sveta. Kako, pa si preberite tukaj: http://www.unicef.si/projekti-v-sloveniji/svetovni-dan-otrok

Do naslednjič,

Maja