Dragi moj sin!

Danes praznuješ rojstni dan. Danes je dan, ki si ga tako težko pričakal. Tako zelo se ti mudi odrasti. Prepričan si, da bo odslej vse drugače. Ker si že 5!

Pogosto se sprašujem kakšen boš, ko boš odrasel.

Boš vedno tako prijazen?

Ponosna sem nate, ko glasno zaželiš dober dan neznancu, ki ga srečamo na cesti. Se zahvališ, ko ti babica postreže kosilo. Postaviš »prosim« pred svojo zahtevo.

Verjetno se ne zavedaš, da s svojimi preprostimi dejanji izkazuješ veliko spoštovanja.

Želim ti, da bi tudi v prihodnosti spoštoval svoje starše, sorodnike in vzgojitelje. Tu smo zato, da ti pomagamo odrasti in te pripraviti na življenje. Da bi vedno spoštoval svojega bratca, prijatelje in vrstnike. Da prijateljstva nikoli ne bi jemal za nekaj samoumevnega. In nenazadnje, da bi vedno spoštoval sebe: si pameten in več kot sposoben uresničiti vse, kar si želiš v življenju.

Boš vedno tako radodaren?

Ponosna sem nate, ko deliš svoj zadnji košček čokolade s prijatelji. Ko odstopiš svojo igračo mlajšemu bratcu, čeprav se tudi sam želiš igrati z njo. Verjetno se ne zavedaš, da to niso enostavna dejanja za petletnika.

Želim ti, da ti tudi v prihodnosti ne bo težko deliti ali priskočiti na pomoč drugim. Da bi spoznal občutek sreče in zadovoljstva, ki te napolni, ko nekomu pomagaš. Življenje se še prehitro obrne in lahko se znajdeš v situaciji, ko boš tudi sam potreboval pomoč.

Boš vedno tako sočuten?

Ponosna sem nate, ko objameš in tolažiš svojega bratca kadar joka. Ko te skrbi za punčko, ki se je na igrišču udarila v koleno, čeprav je ne poznaš. Verjetno se ne zavedaš, da sočutja ne zmorejo vsi.

Želim ti, da tudi v prihodnosti ostaneš tako čuten. Da bi vedno znal izraziti svoja čustva in hkrati spoštovati čustva drugih. Da bi se zavedal, da dejanja, ki prizadanejo tebe, prizadanejo tudi druge. In da ne bi nikoli skoparil s komplimentom, kadar si ga nekdo zasluži. Včasih je potrebno tako malo, da osrečiš druge in da se v tvoji družbi počutijo dobro.

Boš vedno tako pravičen?

Ponosna sem nate, ko sam pri sebi tuhtaš, ali si je bratec zaslužil kazen ali ne. Ko se odločiš in postaviš na tisto stran, ki se tebi zdi bolj pravična. Verjetno se še ne zavedaš, kako nepravičen zna biti svet.

Želim ti, da nikoli ne izgubiš upanja v pravico. Da ostaneš zvest sebi ter se ravnaš po svoji vesti. Da bi ljudem vedno lahko pogledal v oči in ponoči mirno spal, ker ti na duši ne bodo ležala dejanja, ki se bi jih sramoval. Vsak stori napako, le redki pa jo znajo priznati in odgovorno nositi njene posledice ali preprosto reči »oprosti«.

Boš vedno tako pozoren?

Ponosna sem nate, ko mimogrede utrgaš rožico in mi jo prineseš. Ko mi zašepetaš: »Mami, rad te imam.« Ali ko prijazno pridržiš vrata prijatelju v vrtcu. Verjetno se ne zavedaš, kako veliko pomenijo tako majhna dejanja.

Želim ti, da bo tvoje življenje vedno polno malih pozornosti. Da bi občutil, kako ti lahko nekdo polepša še tako siv dan. Ostani tak, mala dejanja premikajo svet.

Boš vedno tako delaven?

Ponosna sem nate, ko tako suvereno upravljaš z očkovim orodjem. Brez pomislekov bi zamenjal vse svoje igrače za njegovo delavnico. Verjetno se ne zavedaš, da delo ni vedno zabavno.

Želim ti, da bi v življenju našel svoje poslanstvo, ki te bo osrečevalo. Da se ne bi nikoli zbudil s cmokom v grlu, ker te čaka stresna služba. Na žalost ti brezskrbne prihodnosti ne morem podariti jaz. Ta je odvisna od tebe in prislužil si jo boš le z vestnim delom in vztrajnostjo. Naj zate govorijo dejanja, ne besede. Ne skrbi, vedno opazim tvoje dosežke, tudi drugi jih bodo.

Boš vedno tako nasmejan?

Ponosna sem na tvoj brezskrben in iskren nasmeh. Ne potrebuješ veliko, da si srečen in nasmeh le redko izgine s tvojega obraza. Verjetno se ne zavedaš, da se odrasli ne smejijo tako pogosto.

Želim ti, da bi razumel, da so neuspehi sestavni del našega življenja. Da cvek v šoli, »košarica« od punce ali zavrnitev na razgovoru za službo zate ne bo poraz, temveč priložnost za rast in učenje. Vedno bom tu zate. Na tebi pa bo, da si boš znal ponovno nadeti nasmeh na obraz in z dvignjeno glavo odkorakati naprej.

Dragi moj fantek, vse najboljše. Ne morem ti preprečiti, da bi odrastel, ti pa iz srca želim, da nikoli ne izgubiš otroka v sebi.

Rada te imam,

Mami