Odkar sem postala mamica, sem zasvojena s poljubi. Vsaka mamica, ki ve, kako diši glavica novorojenčka in kako angelsko izgleda speči otrok, verjetno ve, o čem govorim. Preprosto se ne moreš upreti, da ga ne bi poljubil.

In tako so poljubi del našega vsakdana. Ko se zbudimo, ko se poslavljamo ob odhodu v vrtec, ko pridemo domov, ko se igramo, ko se crkljamo, ko se tolažimo, ko gremo spat in še kdaj vmes. Na dan si razdelimo na ducate poljubov. Enostavno si ne morem kaj, da jim ne bi izkazovala svoje ljubezni tudi na ta način. Verjamem, da ti nedolžni cmokci pripomorejo k temu, da se otrok počuti ljubljenega, varnega in samozavestnega. Še lepše kot dati, pa ga je prejeti.

S poljubčki smo se poslovili tudi dober teden dni nazaj, ko sem se zjutraj odpravila k zobozdravniku. K ustni higieničarki, če sem bolj natančna. Nekaj let že nisem bila pri zobozdravniku, ko sem bila noseča pa so se mi pojavile težave s krvavljenjem dlesni ob umivanju zob, zato sem čutila, da bi bilo smiselno obiskati vsaj higienika, če že z zobozdravnikom tako odlašam. In izkušnja je bila precej presenetljiva.

Glede na to, da vsak dan umivam ne le svoje, temveč tudi zobe mojih sinov, sem bila prepričana, da mi je vse jasno in da o tem ni kaj več novega povedati. Pa sem ugotovila, da se današnja pravilna tehnika umivanja zob popolnoma razlikuje od tiste, ki so nas je učili včasih v vrtcu in osnovni šoli. Moje znanje o higieni zob je ostalo pri štampiljkah zajčkov in rdečih tabletkah. Ob mehkih ščetkah sem imela občutek, da zobe prenežno očistijo, za medzobne ščetke pa sem komajda vedela. In ob obisku ustne higieničarke sem doživela pravo razsvetljenje. Dejansko sem se naučila pravilne tehnike ščetkanja zob. Ne, z dlesni na zobe ni prav. Ter kako uporabljati medzobno ščetko, brez katere si zob sploh ne moremo popolnoma očistiti, saj zobna ščetka očisti le 70% zobnih površin. Da ne bom dolgovezila, a se mi zdi izjemno pomembno, vam na koncu objave prilepim dve povezavi in toplo priporočam, da si jih ogledate.Ker sva obe mamici, sva obdelali tudi nego otroških zob in čeprav je fino, da otroke učimo samostojnosti, je vseeno priporočljivo, da jim pri ščetkanju zob priskočimo na pomoč, če jih želimo zares dobro očistiti. Spregovorili pa sva tudi o bakterijah na naših zobeh, ki jih nevedno trosimo naokrog. Tudi svojim otrokom.

Prej temu nisem posvečala velike pozornosti. Dejstvo pa je, da z navidez povsem nedolžnimi gestami, kot so cmok na usta, pitje iz istega kozarca ali uporaba iste žlice, lahko na zobe naših otrok prenesemo svoje bakterije, ki se naselijo v njihovih ustih. Zato je ustrezna higiena zob ključnega pomena.

Poljubom svojih otrok se ne želim odpovedati. Bom pa naredila vse, da moji poljubi ne bodo “usodni” za njune zobke.

Imam občutek, da šele sedaj znam izkoristiti vse prednosti Curaprox zobnih ščetk, čeprav sem jih uporabljala že prej, medzobna ščetka je odslej vsak dan del moje večerne rutine in moram priznati, da so moje dlesni po enem tednu “nove” nege veliko bolj zdrave. K ustni higieničarki se bom zagotovo odpravila najmanj enkrat letno na temeljito čiščenje in posvet. In to bi priporočila vsakomur. En obisk stane med 60 in 80 evri, kar pa ni veliko v primerjavi s stroškom frizerke ali manikure. S to razliko, da zdrav nasmeh popolnoma zasenči nepopolne lase ali nohte.

Objava je nastala v sodelovanju s Curaprox Slovenija in njihovo akcijo Mesec zdravih dlesni, v okviru katere sem obiskala ustno higieničarko Uršo Hano Breskvar, ki je ne le velika strokovnjakinja, tudi nadvse topla in prijetna oseba. Priporočam!Do naslednjič,

Maja

Še obljubljeni filmčki:

https://www.youtube.com/watch?v=VVg7_wRT9Cg

https://www.youtube.com/watch?v=BScnQgkmi9g

Foto: NLP studio in osebni arhiv