1 . Ne jokaj pred otrokom

Čeprav se ti morda zdi kot včeraj, ko so ti ga v porodni sobi položili na prsa in se od takrat nista ločila za več kot uro ali dve, je prišel čas “ločitve”. Tvoj otrok odrašča in stopa v novo življenjsko obdobje in povsem normalno je, da si čustvena. Jokaj kolikor ti srce poželi, vendar ne pred njim. Uporabi vse svoje igralske sposobnosti, nadeni si svoj najdražji nasmeh in ga vsaj navidez samozavestno pospremi na novo pot.

2 . Ne kompliciraj glede hrane

Morda doma ne jeste sladkorja, bele moke in ne pijete sladkih sokov. Verjetno tvoj otrok še ne zna uporabljati pribora ali piti iz kozarca. Poleg tega pa se še vedno rad doji. Zdi se ti, da brez tebe v vrtcu ne bo preživel. Morda trenutno ne verjameš, ampak v vrtcu se vse spremeni, otroci so bolj spretni, kot pokažejo doma in tudi hrana ni strupena, pa čeprav ni nujno bio eko organska. In tudi če prve dni zaradi spremembe zaužije nekoliko manj, verjemi, da v vrtcu še nihče ni umrl od lakote.

3 . Nisi več glavna

Vzgojiteljice so v vrtcu zato, da opravljajo svojo službo. In če želiš, da jo opravljajo dobro, jim zaupaj in upoštevaj njihovo avtoriteto. Verjemi, da imajo več izkušenj od tebe in točno vedo, kaj je dobro za otroke in zakaj. Če zaupaš zdravniku in upoštevaš njegova navodila za zdravljenje otroka, potem lahko zaupaš tudi vzgojiteljicam. S to razliko, da bodo vzgojiteljice imele tvojega otroka dejansko rade. Torej: v tvojem domu – tvoja pravila, v vrtcu – njihova.

4 . Še vedno te ima rad

Zna se zgoditi, da kar naenkrat ne boš več center njegovega sveta. V vrtcu so igrače bolj zanimive kot doma, aktivnosti bolj načrtovane in družba bolj živahna. In ko se otrok enkrat sprosti in začne uživati, morda niti ne bo hotel domov, ko ga prideš iskat. Nikar ne skrbi, lahko si zgolj vesela, da je stkal tako trdne vezi z vzgojiteljicami in novimi prijatelji. Še vedno te ima rad. Noben vrtec ne more nadomestiti mame!

5 . Zbolel bo, prej ali slej

Bolezni so v vrtcu skorajda neizbežne. Toliko kolikor otrok, toliko tudi različnih okolij in bakterij. S časoma jih bo tvoj otrok sprejel in se celo okrepil, zelo verjetno pa se bosta že v prvih mesecih kak teden ali dva crkljali doma in prebolevala vrtčevske bolezni. Tako pač je. Kar pa lahko storiš, je da že pred odhodom v vrtec čim bolj okrepiš otrokov imunski sistem, da bo viruse čim lažje prenašal. Iz izkušenj se dobro obnesejo npr. probiotiki, bioresonanca in solne sobe.

6 . Sprosti se in živi naprej

Ko gre otrok v vrtec ima tudi mamica čas, da si nekoliko oddahne in ponovno “zadiha”. Če ti služba in obveznosti dopuščajo, si privošči kak dan zase. Ali sploh pomniš kako je biti doma sam, v miru in tišini? Preberi kakšno dobro knjigo. Če pa te še vedno skrbi, kako je s tvojim malčkom, pa pokliči kakšno prijateljico, ki ima otroke že nekaj časa v vrtcu. Pojdita na kavo ali zgolj poklepetajta po telefonu. Zagotovo te bo pomirila z izkušnjami iz prve roke.

 

Do naslednjič,

Maja