Nekaj mesecev nazaj sem prebrala članek v katerem dr. Kristovič trdi, da risanke niso zdrave v nobenem pogledu. Te besede mi dolgo časa niso dale miru.

Ali sem slaba mama, če svojim otrokom na vsake toliko dovolim gledati risanke?

Ni se treba strinjati z mano, ampak tu je mojih 10 razlogov, zakaj so risanke za otroka lahko tudi koristne:

1. Ker si odpočije.

Včasih je otrok po celem dnevu aktivnosti utrujen. In ob tem, ko npr. čaka, da pripravim večerjo, lahko pogleda kakšno risanko in se ob tem umiri. V nasprotnem primeru bi bil verjetno še pred večerjo jok, kreg in slaba volja cele družine.

2. Ker v junakih vidi vzor za gibanje.

V trenutno “naši” najljubši risanki je glavni junak športnik. In zaradi tega tudi sin želi telovaditi, teči, igrati nogomet, hokej in še marsikaj drugega.

3. Ker zaradi tega je sadje in zelenjavo.

Ker tudi junaki v risankah jedo sadje in zelenjavo namesto sladkarij.

4. Ker se zamoti med dolgo vožnjo.

Daljša potovanja z avtom so za otroke lahko zelo naporna, posledično pa za starše še bolj. Pet ur v avtu žal ne moremo peti pesmic, se pogovarjati ali prespati. Zato je tablica, na kateri se predvaja risanka, odlična rešitev za vsaj delček poti.

5. Ker je obisk restavracije vsaj približno spodoben.

Kadar pogovor in risanje ne pomagata več, si pomagamo z risanko na telefonu. In ne, ne bomo ga pustili, da odide od mize in “zabava” celo restavracijo, ker nekaterim gostom in osebju pač to ni zabavno.

6. Ker se uči.

Uči se novih besed in izrazov in predvsem se uči tujih jezikov, kadar gleda risanke, ki niso v slovenščini. Otroci so v teh letih zelo dojemljivi in tuji jeziki jim gredo hitro v ušesa.

7. Ker vem kaj dela, ko me ni zraven.

Včasih ko smo sami doma in moram skopati mlajšega sina, se starejši zamoti z risankami. Žal ne morem biti na dveh koncih naenkrat in tako točno vem, da je situacija pod nadzorom.

8. Ker umiri dojenčka.

Mlajšemu sinu, ki še ni dopolnil enega leta, gledanja risank načeloma ne dovolim. On se zamoti z drugimi igračami. Vendar pa včasih, kadar ga popade neutolažljiv jok, risanke dejansko pomagajo. Dovolj je že 10 sekund, da se umiri in pozabi, zakaj je sploh jokal.

9. Ker smo bili sami enaki.

Kako lepe spomine imamo na nedeljska jutra, ko smo gledali Živ Žav in kako nostalgično se spominjamo nekaterih za nas legendarnih risank? Gledali smo risanke. Ali je danes z nami kaj narobe?

10. Ker uživa.

Ker mu včasih pač privoščim malo užitka tudi z gledanjem televizije. Sploh kadar je ubogljiv in si zasluži neke vrste nagrado. Namesto sladkarij npr.

 

Če zagovarjam risanke, še ne pomeni, da cele dneve gledamo televizijo.

Nasprotno. V bistvu jo gledamo zelo malo, saj preprosto nimamo časa zanjo. Poleg tega pa sem zelo pozorna na to, kaj oz. kakšne risanke gledajo moji otroci.

In ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da naši otroci odraščajo v povsem drugačnih razmerah, kot smo odraščali mi in da bodo živeli v tehnološko še veliko bolj naprednem svetu. Bolj, kot si lahko zamislimo. Zakaj bi torej vzgajali otroke, kot da tehnologija sploh ne obstaja?

Do naslednjič,

Maja