Biti mama v poslovnem svetu ni lahko. Morda se kdo z menoj ne bo strinjal, vendar vam lahko povem iz prve roke. Ženske se moramo v poslovnem svetu že v osnovi izkazati veliko bolj kot moški, da lahko uživamo enako mero zaupanja in spoštovanja. Vendar, če uživaš v svojem delu, to niti ni tako težko.

Še lažje je, ker te vzpodbujajo vsa nova znanja, sposobnosti, poznanstva in vpliv, ki jih pridobivaš na poti. Mesečni priliv na tekoči račun pa ti omogoča kolikor toliko lagodno življenje, če le nisi preveč zahtevna. Sliši se precej idealno.

Vendar ko enrat postaneš mama, tvoje srce ne bije več v ritmu opomnikov iz poslovnega koledarja. Kaj hitro se prilagodi malemu srcu, ki si ga devet mesecev nosila pod svojim in s katerim preživiš vsak dan prvega leta njegovega življenja.

Slej ali prej pa pride do neizogibnega. Porodniška se konča in združiti je potrebno staro in novo življenje, vstopiti v staro vlogo v svoji novi vlogi.

Tudi to načeloma niti ni težko, če v svojem delu še vedno uživaš.

Še vedno si ista oseba, z istimi talenti, le bogatejša za življenjsko izkušnjo. Ali bi morale imeti slabo vest, če na glas priznamo, da smo med enim letom svoje porodniške delo celo nekoliko pogrešale? Ali smo čudne, če so izzivi in nova znanja hrana za naše možgane? In ali smo kaj manj sposobne, če svoje obveznosti odslej opravimo dvakrat hitreje, saj vemo, da nas popoldne v vrtcu že komaj pričakujejo osebice, s katerimi bomo preživele preostanek dneva?

Nič ni težko. Vse dokler se ne začne dogajati, da je ob tvojem prihodu domov čas le še za poljubček za lahko noč. Da popoldanski sprehod z družino nadomesti neodložljiv sestanek v pisarni. Da prve besede svojega otroka slišiš preko telefona, ko zvečer sediš v hotelski sobi na poslovnem potovanju.

To pa je težko.

Pa je vredno? Ali lahko stanje na bančnem računu odtehta bolečino v maminem srcu, ko njen otrok v vrtcu na voščilnico za materinski dan nariše svojo babico, medtem ko vsi drugi otroci rišejo svoje mame? Ali zamuditi otroške nastope, ob katerem se ti od ponosa para srce? Izpustiti nasmehe, objeme in poljube ob branju knjigice za lahko noč?

Bi lahko živele na tak način?

Do naslednjič,

Maja