Prvič sem bila na Dunaju v gimnaziji, na maturantskem izletu. Kasneje sem ga pogosto obiskala službeno, nekajkrat pa tudi zasebno in vedno me je navdušil. Enkrat sem se celo udeležila dunajskega maratona (štafete, da ne bo pomote :)), in teči po ulicah, ki so zaprte za promet, mimo vseh tistih mogočnih zgradb, je zares nekaj nepozabnega. Mesto ima poseben čar, sploh s svojo podobo, kulinarično ponudbo, božičnimi sejmi, da nakupovanja sploh ne omenjam …

Ko pa so poleg otroci, vozički in plenice, pa se situacija popolnoma spremeni. Vendar to še ne pomeni, da obisk Dunaja z otrokom ni zanimiv. Nasprotno. Tu je moj izbor petih naj dogodivščin, v katerih bodo otroci naravnost uživali:

1 . Živalski vrt in palača Schönbrunn

Živalski vrt na Dunaju težko primerjamo z ljubljanskim. Ponuja ogromno, med drugim lahko vidite severnega medveda, pingvine, pande, koale, nilske konje, krokodila, nosoroga itd. Sprehodite se lahko skozi pravi tropski gozd in jamo z netopirji. Zanimivosti o živalih so opisane v nemškem in angleškem jeziku. Vstopnina za odraslo osebo je 18,50 eur.

Živalski vrt se nahaja v sklopu posestva Schönbrunn. Palača sicer ponuja vodene oglede, meni osebno pa je lepše doživetje sprehod po parku in pogled na čudovite stvaritve “od zunaj”.

2 . Tramvaj (Vienna Ring Tram)

Če si želite ogledati večino glavnih znamenitosti Dunaja na čim bolj enostaven in najmanj stresen način, boste to najlaže storili s turističnim tramvajem. Izkušnja za otroke je nepozabna, krožna vožnja traja slabe pol ure, videli pa boste vse pomembnejše zgradbe: dunajsko opero, parlament, mestno hišo, borzo itd. Tramvaj štarta vsakih 30 minut na trgu Schwedenplatz. Vozovnica za odraslo osebo je 8 eur.

3 . Kolo v Praterju

Prater je park sredi Dunaja, v katerem se nahaja tudi zabaviščni. Sicer se mi zdi, da ta že dolgo ni več, kar je bil včasih, je pa tudi res, da je oktober nekoliko izven sezone. Kar pa se mi vseeno zdi vredno obiskati, je razgledno kolo, po nemško Wiener Riesenrad. Je eden simbolov Dunaja in ponuja čudovit razgled na mesto. Cena za odraslo osebo 10 eur, za otroke starejše od treh let pa 4,5 eur.

4 . Tehnični muzej

Glede na to, da imam dva sinova, ki obožujeta letala, vlake in podobne mehanske zadeve, obiska tehničnega muzeja nismo smeli izpustiti. Urejen imajo tudi oddelek za otroke v obliki igralnice, kjer sta naša dva še posebej uživala. Sicer pa je muzej izredno zanimiv ne glede na starost. V njem smo brebili kake tri ure, z lahkoto pa bi se zadržali cel dan. Vstopnica za odraslo osebo je 13 eur.

5 . Family park

Naš najljubši zabaviščni park. Nahaja se približno pol ure vožnje z Dunaja v neposredni bližini jezera Neusiedlersee. Obiskali smo ga že drugič, saj nam je všeč predvsem njegova pristnost. To je pravljična dežela živali, palčkov in junakov iz najlepših otroških knjig. Vse je premišljeno do najmanjše podrobnosti in vpeto v svojo zgodbo. Všeč mi je, ker ni raket, pošasti, zmajev ipd. Nekaj malega že, vendar to niso skulpture iz plastike, ki smo je vajeni v podobnih parkih. Vse je bolj naravno in realno. Primeren je tako za najmlajše otroke, kot tudi večje in odrasle. Vsi smo uživali, naš štiriletnik pa se je z navdušenjem vozil celo z vlaki smrti, ki sicer niso prav nič nedolžni.

  

Dunaj ponuja še veliko več, tako za odrasle kot otroke in prepričana sem, da bo vsak našel nekaj zase. Mi zagotovo!

Do naslednjič,

Maja