Spomnim se dneva, ko sem prvič izvedela, da sem noseča. V bistvu sem se ravno vrnila iz smučanja v Franciji in niti sanjalo se mi ni, da mi pod srcem že nekaj tednov bije novo srce. Do takrat je bilo moje življenje zelo aktivno, lotila sem se vseh mogočih športov in adrenalinskih podvigov. Potem pa se je kar naenkrat vse ustavilo. Občutek sem imela, da ne smem niti kihniti, da ne bi s tem morebiti vplivala na svojega otroka. In po nekaj mesecih sem se končno navadila, da nosečnost ni bolezen, da lahko marsikaj počnem tako kot prej in da je to pravzaprav eno najlepših obdobij v življenju.

Zato sem se odločila, da tokrat z vami delim tri različne oblike vadbe za nosečnice in mamice po porodu:

Plesni Pilates z Anjo Oman

Plesni pilates je vadba pisana na kožo vsem, ki imate rade ples, glasbo in pilates. Anja je namreč kot nekdanja plesalka in učiteljica plesa združila svojo ljubezen do plesa z veliko znanja in ustvarila popolnoma novo vadbo, ki temelji na krepitvi vseh mišic, ki so med nosečnostjo in po porodu najbolj obremenjene. Glasba in plesni elementi pa učinkovito zmanjšajo stres in poskrbijo za zabavo in dobro voljo. Mamice po porodu se vadbe udeležijo skupaj z dojenčki, ki med vajami aktivno sodelujejo. Anja pa med drugim obvlada tudi masažo dojenčka, ob kateri male štručke kar predejo od ugodja. Za več informacij lahko poklikate na www.plesni-pilates.si.

Gibaj Zibaj z Nušo Repovž

Nušino pot spremljam že dolgo. Njeni dosežki na področju cross fit vadbe so vredni občudovanja. Kot licencirana osebna trenerka pa je ob svoji materinski izkušnji začela ustvarjati vadbo, ki bo za ženske primerna tudi v času nosečnosti in po porodu. In tako je nastal njen program Gibaj Zibaj. Njen pristop je celosten: za fizično kondicijo poskrbi s skrbno izbranimi vajami, za psihološko pa s svojim pozitivnim pristopom in toplo energijo. Svoje vadeče pozorno spremlja, opozarja na morebitne napake pri izvajanju vaj in prilagaja njihovo težavnost glede na telesno pripravljenost. Dojenčki so na vadbi dobrodošli. Podrobneje na www.gibajzibaj.si.

Vadba v vodi za nosečnice z Mino Marinčič

Nekatere nosečke se bojijo bazenov zaradi morebitnih glivičnih okužb. Zato sem se sama o tem precej pozanimala, preden sem prvič zaplavala v bazenu. In po mojem mnenju je strah pretiran. Ni lepšega, kot lebdeti v vodi s trebuščkom. No ja, pa tudi migati, saj je gibanje v vodi bolj lahkotno. Vadba poteka na DIFu, kjer je voda v bazenu zelo čista in redno kontrolirana. Sama sem se je udeležila po porodu. Voditeljica Mina je prava zakladnica znanja (z diplomo!) o vsem, kar se dogaja v ženskem telesu pred in po porodu, zato točno ve, kakšne vaje sestaviti in kako jih prilagoditi vsaki posameznici v primeru težav. Ena od boljših strani zame je bilo tudi to, da je ta ura namenjena samo mamicam. Brez otrok. Ne razumite me narobe, vendar ko si 24 ur na dan z otrokom, je ta urica vadbe in sprostitve hkrati zlata vredna. Seveda, če imaš možnost dobiti varstvo.

Vsaka izmed teh treh vadb je nekaj posebnega in drugačnega. Vsem trem pa je skupna ena stvar: odlične voditeljice. Pozitivne in uspešne ženske, ki obvladajo svoje delo, hkrati pa so prijetna in nadvihujoča družba.

Vsem nosečkam in svežim mamicam toplo priporočam – zmigajte se! Če imate možnost si izberite katero od omenjenih vadb in ne le, da boste naredile nekaj dobrega za svoje zdravje, stkale boste tudi veliko novih poznanstev in nenazadnje prijateljstev, ki lahko ostanejo za celo življenje. Tako kot zdravo telo.