Solne sobe so že nekaj časa pravi hit. Vsaj meni se tako zdi. Veliko se o tem govori in piše in marsikdo jih je že preizkusil. Jaz pa sem kar nekako odlašala. Niti ne vem zakaj, verjetno zato, ker o tem nisem vedela dovolj in ker sem nekje “pobrala” da otroci lahko v solni sobi staknejo bolezni od otrok, ki so bili v sobi pred njimi.

Ko je Tin začel hodit v vrtec, sem iskala vse možne načine, da bi čim bolj okrepila njegov imunski sistem. Doslej najbolj zanesljiva taktika pri nas so bili vitamini, probiotiki in bioresonanca. Nato pa me je Sara povabila v svoj Center solnih terapij v Podutiku v Ljubljani. Kot naročeno, glede na to da je sezona smrkavih noskov, je bil to ravno pravi čas, da preizkusim.

Ob našem prvem obisku mi je Sara podrobno razložila vse o delovanju solnih sob in učinku na telo. Dejansko sem bila presenečena, saj niti nisem poznala vseh prednosti solnih sob in o tem bi lahko klepetali še ure in ure, če me ne bi Val in Tin vztrajno preganjala, da je čas za premik. Ko smo se sezuli, slekli bunde, obuli sveže nogavičke in se pripravili, smo si pred vhodom še razkužili roke in Sara je končno odprla vrata sobice. Tinu je zastal dih, Val pa se je veselo pognal noter.

Moram priznati, da teh 20 minut mine veliko prehitro. Cela soba je ogromen peskovnik soli, v njej pa najrazličnejše igrače. Od lopatk, tovornjakov, hiše za punčke, kuhinje, do tobogana in trampolina. Moja dva fanta sploh nista vedela česa bi se lotila najprej. In na eni terapiji nam ni uspelo vsega pregledati, vedno smo kakšno stvar pustli še za naslednjo terapijo.

Glede higiene sem dobila zelo pozitiven vtis. Vsi predmeti v sobi se razkužujejo, pred vstopom si je potrebno razkužiti roke in upoštevati navodila glede oblačil. Poleg tega imajo kar tri sobe, tako da se lahko med enim in drugim obiskom soba ustrezno prezrači in dezinficira.

Kar se tiče vpliva na zdravje pa lahko rečem, da odkar smo obiskali solne terapije še nista zbolela. Tudi smrkav nos se je izboljšal. Največjo spremembo pa sem opazila na Tinovi koži. Tin je namreč atopik in ima kar nekaj zarišč po telesu, ki ga srbijo in mu grenijo življenje. Po vsaki terapiji pa je bila njegova koža veliko bolj umirjena, rdečica je skoraj izginila. Tako, kot se mu izboljša na morju. Očitno je res nekaj na tem, da je en obisk solne terapije kot dva dni na morju.

Hvala Sari in njenemu Centru solnih terapij. Zagotovo še pridemo.

Do naslednjič,

Maja