Zadnje dni pospravljam. Oziroma, vsaj poskušam pospravljati, saj Tin že nekaj časa zahteva vso mojo pozornost. Kmalu bo dopolnil eno leto, kar pomeni, da moj mali dojenček odrašča v pravega malčka! S težkim srcem (o tem kdaj drugič) pospravljam vso navlako, ki smo jo potrebovali, ali pa niti ne, ko je kot nov družinski član vstopil v naš dom. Da olajšam delo vsem nosečkam v pričakovanju, sem se odločila z vami deliti moj spisek uporabnih in neuporabnih nakupov, ki jih tako “nujno” potrebujemo pred prihodom dojenčka:

 

NEUPORABNI NAKUPI:

  • lepe obleke za “posebne priložnosti”

Odvisno kakšna mama ste in koliko vam pomeni moda. Jaz osebno dam največ na udobje, zdravje in dobro počutje mojega otroka. Zato prve mesece ni bil oblečen po zadnjih modnih smernicah, temveč v mehka, koži prijazna oblačila, povečini rabljena. Vseeno se je med mojimi nakupi znašla kakšna očarljiva jakna ali mini kavbojke, ki se jim v trgovini nisem mogla upreti. No, pa jih niti prvi, niti drugi otrok nista nikoli oblekla. Kot prvo sta jih prerasla, preden je “posebna priložnost” sploh prišla. Kot drugo pa … kdo bi si želel ležati v postelji v kavbojkah?

  • koš za odpadne plenice na kasete

Nakup koša z vrečkami v kasetah vam toplo odsvetujem. Sicer koš dobro opravlja svojo nalogo in preprečuje neprijeten vonj, vendar se vrečke hitro porabijo, nove kasete pa so zelo zelo drage. Namesto tega raje izberite koš za plenice v katerega vstavite navadno vrečko za smeti. Je sicer dražji od koša na kasete, ampak na dolgi rok občutno cenejši.

  • igrače

Nikar ne kupujte igrač otroku preden se rodi! Iz več razlogov: Prve mesece ne potrebuje ničesar in preden so te igrače sploh aktualne, že zdavnaj pozabimo nanje in obtičijo pospravljene v kakšni omari. Ogromno igrač ponavadi prejmemo kot darilo od sorodnikov in prijateljev. Poleg tega so najboj zanimive igrače vsakdanje stvari, ki sploh niso igrače.

  • plenice

Nikar ne kupujte plenic na zalogo! Ker preden boste zalogo porabili, jih bo otrok najverjetneje že prerasel. To niso priprave na vesoljni potop (čeprav se vam bo včasih tako zdelo). Če vam česa slučajno zmanjka, je zagotovo v bližini kdo, ki vam lahko prinese, če same še ne boste pripravljene za izhod iz hiše.

  • kozmetika

Tuš geli, mila, pudri, olja … embalaža teh izdelkov je očitno narejena tako, da privlači nosečke. Ker se je pri prvem otroku pri meni znašlo kup teh izdelkov. Kasneje pa nisem potrebovala niti enega, saj zaradi težav s kožo nobeden ni bil primeren za nas. Edino kar za začetek od kozmetike zares potrebujete je hladilno mazilo za ritko in vsestranski Bepanthen. Vse ostalo pa še vedno lahko kupite kasneje, če se pojavi potreba.

  • zibelka in blazine za spanje

Od nekdaj sem si želela zibelko. Tako romantična se mi je zdela misel, da vanjo položiš svojo malo štručko in jo zazibaš v spanje. Pri prvem otroku smo imeli že tako preveč stroškov z opremo in je nismo kupili, pri drugem pa me je partner na srečo prepričal (pred blagajno v trgovini), da je ne potrebujemo. In danes sem mu hvaležna. Naš Tin bi jo prerasel v dveh mesecih. Namesto tega sem raje kupila “baldahin” oz. zaveso za nad posteljico, ki je nadomestila romantiko. Kar se tiče blazin za spanje, pa imam v mislih tiste za bočno spanje dojenčka. Totalno zgrešen nakup. Menda potrebe po bočnem spanju tako ali tako ni več in je spet priporočljivo spanje na hrbtu.

 

Vsaka bodoča mamica ima svoj stil življenja, svoje potrebe in želje. Morda sem vam s svojo izkušnjo vsaj malo pomagala, če ne drugega – privarčevati kak evro. 🙂

Prihodnjič pa vam napišem svoje nakupe, ki so se izkazali za zelo uporabne!

 

Do naslednjič,

Maja