Ali veste, kakšna je verjetnost zadetka na loteriji? V bistvu večja od dejstva, da sem se ravno jaz, od vseh ljudi na svetu, rodila v Sloveniji. Torej lahko mirno rečem, da sem zadela na loteriji.

Glede na to, da je tako ali tako samoumevno, da živimo v Sloveniji, in da ne bom pisala o denarju (vsaj ne neposredno), boste morda zgubili zanimanje za branje tega zapisa. Preden odklikate stran vas prosim, da se za trenutek zamislite in se vprašate: kakšno otroštvo ste imeli?

Kakršen koli odgovor ste si podali, dejstvo je eno: imeli ste otroštvo. Danes ga namreč na stotine milijonov otrok po svetu sploh nima.

Zgolj hvaležna sem lahko, da je ta sreča, da živimo v Sloveniji, doletela ravno mene in moje bližnje. Prav zlahka bi se zgodilo, da bi bila ena izmed 4 milijonov punc po svetu, ki so vsako leto prisiljene v zakon pri svojih 14. letih. In prav zlahka bi bila ena izmed mamic, ki nemočno stiska k sebi svojega umirajočega otroka, ker ga nima s čim nahraniti. To je realnost, pred katero si bolj ali manj zatiskamo oči. Prelepo nam je, da bi se nas dotaknilo. Daleč od oči, daleč od srca. Živimo v svojem mehurčku, medtem ko se na svetu dogajajo grozljive stvari.

Vsak dan umre 16 tisoč otrok po svetu, še preden dopolnijo svoj peti rojstni dan. Tako je. Vsak dan. 16 tisoč malih duš je umrlo danes in prav toliko jih bo umrlo tudi jutri. In pojutrišnjem.

Zakaj to pišem? Ker imam občutek, da se premalo zavedamo, kakšno srečo imamo. Slovenija se je po raziskavi organizacije Save the Children uvrstila na prvo mesto med vsemi državami na svetu, kot država v kateri je otroštvo najmanj ogroženo. Skupaj z Norveško. Pa vseeno preveč pogosto vidimo negativno in ne znamo ceniti pozitivnega. Bentimo čez zdravstvo in šolstvo, pa vendar imamo zdravnika par korakov stran, naši otroci pa uživajo brezplačen študij. Medtem ko marsikateri otrok po svetu ne bo nikoli v življenju videl zdravnika ali prestopil šolskega praga.

Ne vem, komu se moram zahvaliti, da je, tako kot je. Hvaležna sem za vse kar sem in kar imam. Za trmo svojih otrok, za partnerjeve tečne dni, za premajhno stanovanje in za svoje odvečne kilograme … Kako mizerni postanejo naši vsakodnevni “problemi”, ko jih pogledamo s te perspektive:

  • 156 milijonov otrok na svetu je podhranjenih;
  • kar 263 milijonov šoloobveznih otrok ne hodi v šolo, to je vsak šesti otrok;
  • 168 milijonov otrok dela, polovica od teh jih opravlja tvegano delo. To je več, kot je vseh otrok v Evropi;
  • vsako leto se 15 milijonov deklet poroči pred 18 letom; vsake 7 sekund se poroči deklica, mlajša od 15 let;
  • vsaki dve sekundi mladoletno dekle rodi otroka;
  • vsak dan je 200 otrok umorjenih.

(Podatki: Save the Children – End of Childhood Report 2017)

Do naslednjič,

Maja